bitki domowe z surówką z kiszonej kapusty

Sposób w jaki przygotowałam tego kotleta podpatrzyłam u Magdy Gessler w jednym z jej programów.Polecam bo naprawdę jest inny ;soczysty i aromatyczny.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 plastry karczku bez kości(karkówka wieprzowa)
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • przyprawa kucharek
  • mleko ok 1 szklanka
  • bułka tarta do panierki
  • mąka do panierki
  • jajka 3 szt do panierowania
  • olej lub smalec do smażenia
Karkówkę rozbijamy ,nacieramy rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.Do miski wlewamy mleko,układamy w nim na przemian mięso i pokrojoną w piórka cebulę.Marynujemy ok 1 godziny.Następnie panierujemy kotlety w mące jajku i bułce.Smażymy na rozgrzanym oleju.

Surówka z kiszonej kapusty:

  • ok 30 dag kapusty kiszonej
  • 1 cebula czerwona lub biała
  • 1 marchewka
  • szczypiorek 1 łyżka
  • pietruszka zielona 1 łyżka
  • pieprz
  • sol
  • cukier
  • 1 łyżka oleju
Kapustę odciskamy z nadmiaru kwasu,szatkujemy na drobno nożem.Marchewkę ścieramy na tarce na  grubych oczkach,cebulę kroimy w kostkę,zieleninę siekamy.Mieszamy wszystkie składniki,doprawiamy do smaku ,dodajemy olej,mieszamy.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty