środa, 26 marca 2014

chłopski garnek z grzanką z bułki

Kolejna propozycja dania,zupełnie autorska.Zainspirowała mnie zwykła reklama w telewizji,prezentując swój przepis nieco go zmodyfikowałam ,by wyszło oczywiście jeszcze lepiej;)Uwielbiam takie dania jednogarnkowe ,gdyż są mało pracochłonne i smaczne ,pożywne zarazem;)

Składniki dla 4-5 osób:

  • kiełbasa wiejska lub inna np zwyczajna czy śląska 1 -2 laski
  • boczek wędzony 10 dag
  • 1 cebula
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/4 główki kapusty białej,włoskiej lub pekinki
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • por 1/2 szt
  • 1 cukinia mała 
  • pieprz
  • kostka bulionowa wołowa 1/2 szt
  • przyprawa kucharek
  • mąka 2 łyżki
  • 1-2 łyżeczki musztardy stołowej
  • papryka w proszku ostra
  • koperek
  • szczypiorek
Grzanki z masłem czosnkowym :

  • 3-4 bułki zwykłe lub 1 bagietka
  • masło ok 2 łyżki
  • 3-4 ząbki czosnku
Kiełbasę kroimy w pół plasterki ,boczek i cebulę w kostkę.Podsmażamy na głębokiej patelni.Ziemniaki i cukinię kroimy w kostkę.Kapustę szatkujemy.Pora w półplasterki.Paprykę w paski.Tak pokrojone warzywa dodajemy do kiełbasy.Przesmażamy do miękkości warzyw ,doprawiając przyprawami do smaku ,lecz nie za dużo,gdyż kostka bulionowa doda im bardziej słony smak .W garnku rozpuszczamy kostkę w ok 1,5 l gorącej wody.W niewielkiej ilości zimnej wody mieszamy mąkę .Przekładamy  warzywa  z patelni do garnka z bulionem.Zagotowujemy ,dodając mąkę i musztardę.Gotujemy chwilę.Na końcu posypujemy zielonym szczypiorkiem i koperkiem.Podajemy z grzankami czosnkowymi z bułki.Bułki kroimy w grube plasterki,smarujemy masłem i rozgniecionym czosnkiem.Podgrzewamy w piekarniku kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz