poniedziałek, 31 marca 2014

ciasto na pizzę

Idealnie cienka i chrupiąca pizza.Sekret to udane ciasto.Podaję sprawdzony przepis na ciasto i sos ,dodatki dowolne : u mnie z kiełbaską ,papryką ,pieczarkami...serwuję w wersji mini pizzerek.
Składniki na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • sól ok 1/2 łyżeczki
  • 2 łyżeczki cukru
Sos do pizzy:

  • 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • 1 -2 łyżki ziół prowansalskich lub bazylii i tymianku
  • pieprz
Dodatki do pizzy:

  • Kiełbasa wiejska 1/2 laski
  • szynka kilka plasterków
  • pieczarki ok 20-30 dag
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • ser żółty 20 dag
Drożdże rozpuszczamy w cukrze.Z mąki usypujemy kopczyk ,robimy wgłębienie solimy .Dodajemy oliwę,rozpuszczone drożdże,wodę,wyrabiamy ciasto do momentu ,gdy będzie gładkie i elastyczne.Zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny ..Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji,doprawiamy pieprzem.Pieczarki podsmażamy na maśle doprawiając do smaku vegetką i pieprzem.Kiełbasę i wędlinę  kroimy w cienkie pół plasterki,paprykę w kostkę ,cebulę w pół krążki.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.Wyrośnięte ciasto rozkładamy na blaszkę lub formujemy małe pizzerki.Smarujemy cienko sosem pomidorowym.Nakładamy dodatki,posypujemy serem .Pieczemy w mocno rozgrzanym piekarniku ok 12 minut.


1 komentarz:

  1. Szalenie kolorowo te pizzeryjki wyglądają! Strasznie mnie kusisz,a ja na diecie, buuu :(

    OdpowiedzUsuń