wtorek, 4 marca 2014

domowy krupniczek

Zacznijmy więc blogowanie od ulubionej zupki mojej córci,która chętnie podpowiada mi co ugotować gdy nie mam pomysłu;-) Z pewnością większość propozycji obiadowych będzie inspirowanych Jej upodobaniami.Polecam zatem i zapraszam na codzienne ''obiadowanie'' z moim blogiem;-)

Domowy krupniczek:
składniki:

  • kość wieprzowa lub drobiowa porcja rosołowa
  • włoszczyzna ;mały por,marchewka,seler 1/2,pietruszka
  • ziemniaki 4 szt
  • cebula 1
  • kasza jęczmienna 4 łyżki stołowe
  • grzybek suszony 1 szt
  • pietruszka natka
  • koperek
  • sól
  • pieprz mielony

Na kości gotujemy wywar doprawiony solą ,pieprzem około 1 godz. aż mięso będzie miękkie.W między czasie kaszę przepłukujemy wodą,ziemniaki kroimy w kosteczkę,pora w pół krążki, marchewkę,selera i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.Do wywaru dodajemy cebulę w całości,grzybka,kaszę i kostkę bulionową.Gdy kasza będzie  miękka po ok.15 minutach dodajemy ziemniaki i włoszczyznę.Po ugotowaniu wyjmujemy kość i obieramy z mięsa,dodajemy do zupy.Na koniec dosypujemy posiekaną pietruszkę i koperek.Doprawiamy do smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz