wtorek, 4 marca 2014

Faworkowe popołudnie ostatkowe

Nie ma to jak rozkoszować się kruchymi faworkami w ostatkowe popołudnie...
Składniki:

  • 4żółtka
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • 1łyżka  spirytusu i octu
  • mąka ile zabierze
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Na środku stolnicy sypiemy niewielki dosłownie kopczyk z mąki,robimy wgłębienie ,dodajemy wszystkie składniki.Zagniatamy ciasto ,sukcesywnie dosypując mąkę tak,by ciasto było miękkie i elastyczne.Rozwałkować placek ,kroić na paski,na środku ponacinać każdy pasek,przeplatać jeden koniec przez nacięcie .Powstałe faworki smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.Gorące posypać cukrem pudrem.Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz