wtorek, 4 marca 2014

Kebab drobiowy na frytkach z sosem czosnkowym

Najlepszy kebab to ten zrobiony w domu...polecam mięso z kaczki ,które idealnie pasuje do domowego kebaba,frytki krojone samodzielnie,smażone na świeżutkim oleju oraz surówkę z pekinki.
Składniki:

  • Pierś z kaczki 2 szt.
  • Pierś z kurczaka połówka
  • przyprawa kebab-gyros
  • pieprz
  • ziemniaki (najlepsze odmiana frytkowa)
  • olej do smażenia
  • kapusta pekińska 1 szt.mała
  • pomidor 1szt
  • ogórek konserwowy1szt
  • cebula czerwona lub biała1szt
sos czosnkowy:

  • czosnek 2 ząbki
  • śmietana 18% lub jogurt naturalny 1 mały
  • 2łyżeczki majonezu
  • sól
Pierś z kaczki myjemy,oddzielamy skórę,kroimy w cienkie paseczki.Posypujemy przyprawą gyros,pieprzem,następnie obsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Potem podlewamy gotowaną wodą i dusimy pod przykryciem,aż mięso zmięknie,dolewając wody po odparowaniu.Gdy mięso będzie miękkie,woda odparuje,odkrywamy dodajemy pokrojonego w paseczki fileta z kurczaka obsypanego również przyprawą gyros i smażymy razem kilka minut.Sos czosnkowy przygotowujemy zgniatając czosnek,mieszając ze śmietaną,majonezem,doprawiamy solą.Ziemniaki kroimy na frytki.Pekinkę szatkujemy,pomidora w pół krążki ,ogórki w pół plasterki,cebulę w pół krążki.Mieszamy surówkę.Frytki smażymy na głębokim oleju.Układamy na talerzu frytki,mięso,surówkę.Polewamy przygotowanym sosem czosnkowym i keczupem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz