czwartek, 13 marca 2014

klasyczna zupa pomidorowa ze ślimaczkami ;)

Aby urozmaicić naszą ulubioną  zupę pomidorową proponuję super oryginalne ślimaczki naleśnikowe z mnóstwem witaminy A,C ,soli mineralnych i żelaza których dostarczy nam dodana do ciasta zielona pietruszka.Dzięki niej nasze naleśniki zyskają również świetny ,nietypowy wygląd.

Składniki na zupę:

  • Wywar drobiowy( np pozostały rosołek z poprzedniego dnia)
  • Marchewka 1
  • pietruszka 1
  • seler
  • koncentrat pomidorowy 
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • pieprz
Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę warzywa.Gdy będą miękkie dodajemy koncentrat wymieszany ze śmietaną i  łyżką mąki.Na końcu przyprawiamy pieprzem i posypujemy natką.

Do ciasta naleśnikowego dodajemy ok 4 łyżki posiekanej natki pietruszki .Smażymy cienkie naleśniki.Po wystygnięciu zwijamy każdy w rulon i kroimy w cienkie paski,w ten sposób uzyskujemy piękne ślimaczki naleśnikowe.Porcjujemy je na talerze i zalewamy zupą.




1 komentarz:

  1. Urocze te ślimaczki! Potrawa akurat dla malucha niejadka ;) Nie ma to jak ślimaczki na talerzu ;)

    OdpowiedzUsuń