środa, 5 marca 2014

Potrawka z mintaja

Prosta propozycja przyrządzenia ryby
Czas przygotowania 30 min +pieczenie
Jedna porcja ok 390kcal
Składniki na 4 porcje:

  • 4szt fileta z mintaja
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • sok z cytryny
  • przyprawa do ryb
  • pieprz
  • przyprawa kucharek
  • ok 500g śmietany 30%
Rybę umyć,osuszyć na ręczniku papierowym.Skropić sokiem z cytryny,posypać przyprawą do ryb,pieprzem.Wstawić na 1 godz. do lodówki.Włoszczyznę obrać ,opłukać zetrzeć na tarce o grubych oczkach,pora pokroić w pół krążki.Przełożyć na patelnię,przyprawić delikatnie przyprawą kucharek,poddusić na niewielkiej ilości oleju ok 2 min.Na patelni obsmażyć rybę oprószoną mąką po 2 min z obu stron.Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem np masłem,na dnie ułożyć pół warzyw,na nie rybę,drugą porcję warzyw.Zalać całość osoloną śmietaną.Zapiekać ok 30 min,180C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz