poniedziałek, 31 marca 2014

risotto na bogato i wątróbka w sosie własnym z groszkiem

Risotto można przyrządzić na wiele sposobów .Ja podpatrzyłam w pewnym programie telewizyjnym jak zrobić dobre risotto i zwiększyć kaloryczność sprawiając  by było bardziej pożywne.A wystarczy dodać śmietanę by tak się stało oraz mnóstwo zielonych dodatków.Ja dodałam szczypiorek i natkę pietruszki,można dodać również zielone zioła.Pasuje idealnie do wątróbki drobiowej w sosie własnym.

 Składniki dla 4 osób
Ryż:

  • 2 woreczki ryżu''na sypko''
  • bulion warzywny ok 1.5 l
  • cebula 1 mała
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • zielony szczypiorek 
  • natka pietruszki
Wątróbka w sosie własnym z groszkiem:

  • ok 50 dag wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawa kucharek
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • zielony groszek z puszki ok 2-3  łyżki
Cebulę do wątróbki kroimy w pół krążki,dusimy na oleju doprawiając odrobiną kucharka.Wątróbkę oczyszczamy,myjemy,kroimy na małe kawałki.Dodajemy do cebuli,przesmażamy.Następnie dolewamy gotowanej wody tyle by pokryła wątróbkę ,dusimy kilka minut,uzupełniając wyparowaną wodę.Dodajemy groszek.W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę.Dodajemy do sosu,zagotowujemy.Przyprawiamy kucharkiem i pieprzem.
Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy cebulkę posiekaną w drobną kostkę.Dosypujemy suchy ryż.Po chwili dolewamy bulion ,tyle by przykrył ryż.Mieszamy,by ryż nie przywierał do dna.Uzupełniamy wyparowany bulion,do momentu ,aż ryż będzie all'dente .Następnie dodajemy śmietanę,zagotowujemy.Na końcu dodajemy posiekaną zieleninę.
Wątróbka drobiowa duszona:Opis jednej porcji produktu [100 g]:1 porcja - 100 g
Wartość energetyczna w 1 porcji [100 g]:136,00 kcal
Białko w 1 porcji [100 g]:19,10 g
Węglowodany w 1 porcji [100 g]:0,60 g
Tłuszcz w 1 porcji [100 g]:6,30 g

1 komentarz:

  1. Z ryżem, znaczy dieta wysokowęglowodanowa - http://www.stachurska.eu/?p=9928 , może się przyda. Wątróbka jest wdzięczym produktem, znakomicie się komponuje z jabłkiem, ze śliwką, w pomidorach, z musztardą, z sezamem. I dodatkowo jest znakomita w pastach.

    OdpowiedzUsuń