sobota, 29 marca 2014

Roladki drobiowe z marchewką

Z mięsa drobiowego można wyczarować wszystko .Ja dziś proponuję prosty sposób na roladki z fileta,nadziewane marchewką i pietruszką duszoną.Serwuję z ziemniakami pieczonymi.
Składniki dla 4 osób:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 marchewka duża
  • 1 pietruszka
  • 1-2 jajka
  • bułka tarta do panierki
  • pieprz
  • vegeta
  • olej do smażenia
Ziemniaki pieczone:
  • ziemniaki ok 1 kg
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kostka bulionowa drobiowa lub warzywna
  • przyprawa do ziemniaków lub vegeta
  • pieprz
Marchew i pietruszkę obieramy,myjemy,ścieramy na grubych oczkach.Dusimy pod przykryciem do miękkości kilka minut,przyprawiając do smaku vegetką.Fileta z kurczaka myjemy,dzielimy na porcje jak na kotlety.Rozbijamy delikatnie.Posypujemy przyprawami.Nakładamy gotowy farsz z marchwi.Zwijamy w roladki,obtaczamy w jajku i bułce ,smażymy z obu stron .
Ziemniaki obieramy ,nacinamy do połowy .Układamy w naczyniu żaroodpornym .W szczeliny ziemniaka wkładamy pokrojoną w pół krążki cebulę i pokrojony w plasterki czosnek.Posypujemy przyprawami  .Kostkę rosołową rozpuszczamy w ok 0,75 l gorącej wody .Podlewamy ziemniaki,pieczemy ok 1 godz w 180C

2 komentarze:

  1. Wygladają bardzo apetycznie. Lubię zmiany, nowości i eksperymenty. Na pewno wypróbuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie :) !

    [ lightlife.blog.pl ]

    OdpowiedzUsuń