poniedziałek, 10 marca 2014

ryż z jabłkami

Coś na podwieczorek dla dzieci.Często przyrządzam swoim pociechom,które go uwielbiają.Jest lekką,zdrową,pożywną przekąską ,łatwą i szybką w przygotowaniu.Czas gotowania ryżu ok 20 minut i przesmażenie jabłek ok 10 min.Nie wymaga zapiekania i tak jest dobre;-)


porcja dla 2 osób:
  • 1 woreczek ryżu 100g (ten do gotowania na sypko)
  • 2 jabłka
  • cukier
  • cynamon
  • śmietana
Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok 20 min.Jabłka myjemy,obieramy ze skórki ,ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kosteczkę.Przesmażamy podlewając wodą,by nie przywarły do dna z odrobiną cukru,cynamonu.Gotowy ryż odcedzamy z wody ,porcjujemy na talerzu,na środku układamy przesmażone jabłka ,polewamy śmietanką,posypujemy cukrem i danie gotowe.




Opis jednej porcji produktu [220 g]:1 porcja po ugotowaniu - 220 g
Wartość energetyczna w 1 porcji [220 g]:336,60 kcal
Białko w 1 porcji [220 g]:4,40 g
Węglowodany w 1 porcji [220 g]:68,42 g
Tłuszcz w 1 porcji [220 g]:4,62 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz