środa, 5 marca 2014

Smażone kulki ziemniaczane

Bardzo wykwintna propozycja zaserwowania ziemniaka w roli głównej.Do rybki pasuje wyśmienicie.
Składniki;

  • 800g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 160 g bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • cukier puder
  • tłuszcz do smażenia najlepiej olej
Ziemniaki obieramy,myjemy,opłukujemy.Gotujemy w osolonej wodzie ok.20 minut.Odcedzic,po wystudzeniu,zmielić.Purre z ziemniaków wymieszać z jajkami i mąką,doprawić gałką ,solą,pieprzem,szczyptą cukru pudru.Z masy formować małe kulki o średnicy ok. 2cm,obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu  na złoty kolor .


2 komentarze:

  1. fajne te kuleczki
    muszę je wypróbować, bo kuszą ze zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie mini krokieciki ziemniaczane. Mniam! :) Kojarzy mi się z nimi wymiana studencka, kiedy podawali je w stołówce kilka razy w tygodniu i zawsze znikały błyskawicznie! ;)

    OdpowiedzUsuń