czwartek, 10 kwietnia 2014

Babka wielkanocna cytrynowa

Święta Wielkanocne nie mogą się odbyć bez domowej pieczonej baby.Podaję sprawdzony przepis na pyszną aromatyczną babkę cytrynową.Polecam

Składniki:

  • 1 margaryna
  • ok 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 2 niepełne szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • aromat cytrynowy
  • szczypta soli
Margarynę utrzeć z cukrem.Dodać  po jednym jajku,sok z cytryny,obie mąki wymieszane z proszkiem.Doprawić odrobiną aromatu.Dobrze utarte ciasto wlać do wysmarowanej formy .Piec ok 50-60 minut 180C. Udekorować dowolnie,lukrem,pudrem lub polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz