chrupiąca sałatka z jajkiem sadzonym

Pyszna kolorowa i pełna witamin.Można ją przyrządzać na wiele sposobów,samemu komponując składniki;dodając ulubione warzywa,ulubionego kurczaka;ja robiłam w panierce orzechowej a innym razem w przyprawach ,grzanki w formie kromek lub małych kosteczek porozsypywanych po talerzu..efektem końcowym jest pęknie podane jajko ,które nacinając pięknie rozlewa się po talerzu...Porcjowana na talerzach doskonale nadaje się na kolację dla dwojga...

Składniki dla 2 osób:

  • 1 połówka piersi z kurczaka
  • ulubione przyprawy do kurczaka lub panierka
  • sałata lodowa 3 listki lub inna 
  • pomidor 1
  • cebula 1
  • rzodkiewki 4
  • ogórek konserwowy 1/2
  • papryka czerwona 1/4 
  • sos sałatkowy np włoski
  • pestki dyni lub słonecznika
  • bagietka lub chleb na grzanki
  • czosnek 2 ząbki
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • 2 jajka
Kurczaka kroimy w paseczki,przyprawiamy ,obsmażamy w panierce lub samych przyprawach.Bagietkę smarujemy masłem i rozgniecionym czosnkiem .Opiekamy w tosterze lub piekarniku.Możemy również pokroić w kostkę i podsmażyć grzanki na patelni.Sałatę rozdrabniamy ,porcjujemy na talerzach,pomidora ogórka,cebulę kroimy w pół plasterki.Rzodkiewkę w plasterki ,paprykę w paski.układamy kolejno na sałacie.Polewamy sosem sałatkowym przygotowanym wg przepisu na opakowaniu.Jajka smażymy sadzone.Na warzywa układamy kurczaka i jajko na wierzch.Posypujemy delikatnie solą ,pieprzem,szczypiorkiem oraz pestkami.

Komentarze

  1. Nie pomyślałabym żeby usadzić jajko na sałatce z kurczaka.. Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe danie, choć trochę dużo składników jak dla takiego leniwca jak ja :) Ile czasu zajęło Ci przygotowanie? Ja ze swojej strony mogę polecić moją sałatkę z rzodkiewką, twarogiem i surimi. Świetnie pasuje do kanapki :)
    http://prostezarcie.blogspot.com/2014/05/saatka-z-rzodkiewki-i-surimi.html

    OdpowiedzUsuń
  3. wydaje się pracochłonna ale zrobienie jej zajmuje zaledwie kilkanaście minut..w międzyczasie smażenia kurczaka ,kroimy warzywa i układamy od razu na talerzu,grzanki natomiast szybko się smażą..oczywiście warto poświęcić trochę czasu bo efekt końcowy rekompensuje wszystko;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię kiedy płynne żółtko rozlewa się po sałacie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty