sobota, 26 kwietnia 2014

fasolka po bretońsku

Składniki dla 4 osób:

  • fasola biała typu''jaś'' ok 20 dag
  • kiełbasa wiejska 1 laska
  • boczek wędzony ok 15 dag
  • 1-2 cebule
  • przyprawa do fasoli
  • pieprz
  • zioła prowansalskie 
  • koncentrat pomidorowy 1/2 słoiczka
Fasolę opłukujemy i moczymy w zimnej wodzie na noc.(wtedy fasola będzie napęczniała i szybko się ugotuje)Fasolę gotujemy w tej samej wodzie ,w której się moczyła(gdyż w niej zawarte są wszystkie składniki ''uwolnione''podczas namaczania) Gotujemy do miękkości ,dodając przyprawę do fasoli.Cebulę kroimy w kostkę.Boczek w kostkę ,kiełbasę w pół plasterki.Podsmażamy razem z cebulą.Dodajemy do gotującej się fasoli.Dodajemy koncentrat i gotujemy, aż zgęstnieje .(możemy zagęścić również mąką)Na koniec przyprawiamy pieprzem i ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz