środa, 9 kwietnia 2014

gołąbki bez zawijania

Świetny pomysł na szybkie danie,ci którzy lubią te tradycyjne nie powinni się zawieść i na takiej wersji ,gdyż w smaku są identyczne a o wiele mniej pracochłonne.Podane z sosem pomidorowym lub grzybowym idealnie pasują na co dzień i od święta.
Składniki dla ok 5-6 osób:

  • 2 woreczki ryżu na sypko
  • 40-50 dag mięsa mielonego
  • 1/2 główki kapusty białej
  • 1 cebula
  • przyprawa kucharek
  • pieprz
  • kostka rosołowa drobiowa lub warzywna
Ryz ugotować all'dente.Kapustę i cebulę poszatkować w kostkę.Gdy ryż przestygnie wymieszać z mięsem i kapustą.Doprawić do smaku.Formować kule mocno je zlepiając.Układać na blaszce.Kostkę rosołową rozpuścić w ok 0.5 l gorącej wody i podlać nią gołąbki.Wstawić do piekarnika piec ok 45 min w 180C
podawać z sosem pomidorowym (przepis na domowy sos pomidorowy podaję w poście o pulpetach;)
lub grzybowym.
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/jak-zrobic-idealne-mielone-lub.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz