środa, 16 kwietnia 2014

grochówka wojskowa

Pyszna i pożywna zupa.Kolejny autorski przepis,który sama udoskonaliłam inspirując się...opowieścią .!Jak wygląda i  smakuje zobrazował mi mój mąż ,który jadł taką niepowtarzalną grochówkę gdzieś w trasie ,w przydrożnym barze...i dokładnie opisując jej smak ,twierdził,że nie będę umiała mu takiej ugotować.Dziwił się ,że grochówka z nazwy a nie było w niej grochu!?Pani,która mu serwowała tę zupę nie chciała zdradzić przepisu ,za który podobno musiała wiele  zapłacić by go zdobyć;) Ale poradziliśmy sami i w 90% podobno udało mi się odtworzyć tamten smak;) czyli jest dobrze;mąż zadowolony;) a i zupka pyszna .

Składniki dla ok 4 osób:

  • boczek wędzony ok 15 dag
  • groch połówki ok 15 dag
  • ziemniaki ok 3-4 szt
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • przyprawa kucharek lub kostka bulionowa
Groch opłukać,zalać wodą w ok 3 l garnku,przyprawić kucharkiem lub kostką bulionową..Gotować do miękkości.Boczek i cebulkę  pokroić w kostkę przesmażyć .Dodać do grochu.Zupę odcedzić od grochu  i zblenderować groch z boczkiem.Na pozostałym wywarze ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na tarce marchew ,pietruszkę i selera.Dodać zmiksowany groch.Zaprawić śmietaną.Doprawić do smaku pieprzem i ziołami,posypać posiekaną natką.Podawać z grzankami czosnkowymi.


1 komentarz:

  1. Bardzo apetyczna, z ziołami prowansalskimi nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń