wtorek, 15 kwietnia 2014

gulasz z indyka

Dla odmiany gulasz z indyka.Zdrowy,pyszny obiadek zarówno dla dzieci jak i osób dbających o sylwetkę i dobry smak.Mięso indyka zawiera dużą ilość białka ,a niską zawartość tłuszczu,tym samym jest zdrowsze w stosunku do mięsa czerwonego.Delikatne i pożywne,szybkie w przygotowaniu,a zarazem bogate w witaminy i minerały: cynk,magnez ,żelazo,witaminy z grupy B.

Składniki dla 2 osób:

  • ok 30 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/3 małej cukinii
  • 1/2 cebuli
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżki mąki
  • przyprawa do indyka lub vegeta
  • papryka słodka w proszku
  • 1-2 ząbki czosnku
Mięso myjemy,kroimy w kostkę.Oprószamy przyprawami i mąką ,dodajemy rozgnieciony czosnek  ,krótko podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.Następnie podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem.Marchewkę kroimy w słupki,paprykę w paski lub kostkę,cebulę w pół krążki,cukinię w kostkę.Gdy mięso będzie miękkie dodajemy warzywa ,uzupełniamy wyparowaną wodę i dusimy kilka minut.Następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.Zagotowujemy .Na koniec posypujemy posiekaną natką i szczypiorkiem.Podajemy np  z kaszą .



Mięso indyka zawiera również niezwykły składnik – trypofan, który wprowadza nas w dobry nastrój wpływając na produkcję serotoniny – hormonu szczęścia. 

Opis jednej porcji produktu [120 g]:1 porcja - 120 gWartość energetyczna w 1 porcji [120 g]:148,80 kcalBiałko w 1 porcji [120 g]:25,92 gWęglowodany w 1 porcji [120 g]:0,00 gTłuszcz w 1 porcji [120 g]:5,04 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz