kaczka nadziewana boczkiem i papryką
Jedna z propozycji podania kaczki .Przepis zupełnie autorski ,zmodyfikowany po mojemu z dwóch przepisów powstał taki ;uznany za udany ;) polecam
Składniki:
Kaczkę rozciętą przy wyjmowaniu kości (http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/jak-wyjac-kosci-z-kurczaka-lub-kaczki.html ) wzdłuż ,rozkładamy ,nacieramy przyprawami.Mięso mielone doprawiamy ,dodajemy posiekaną natkę i rozgnieciony czosnek. 1/3 boczku kroimy na niegrube plasterki ,pozostałą część w paski i paski te podsmażamy z posiekana cebulką i papryką pokrojoną w paski.Nakładamy kolejno :plasterki boczku,rozkładamy równomiernie mięso mielone,a na środku podsmażony boczek z papryką.Kaczkę składamy,zszywamy grubą nicią wzdłuż nacięcia i wszystkie otwory(tak ,by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia) Kaczkę posypujemy przyprawami ,wkładamy do rękawa do pieczenia,spinając oba końce,układając ją na brytfance.Pieczemy 1 godzinę/ na kilogram kaczki,czyli jeżeli nasza kaczka waży ok 3 kg to pieczemy ją ok 3 godz .Po upłynięciu połowy czasu pieczenia możemy rozciąć rękaw,by kaczka spiekła się z wierzchu ,miała chrupiącą skórkę.Następnie możemy kaczkę przewrócić na drugą stronę ,by spiekła się i od spodu..Podajemy na gorąco lub na zimno .Kroimy w plastry.
Składniki:
- 1 kaczka bez kości
- 40 dag mięsa mielonego
- 30 dag boczku wędzonego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- przyprawy: vegeta lub przyprawa do mięs
- pieprz
Kaczkę rozciętą przy wyjmowaniu kości (http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/jak-wyjac-kosci-z-kurczaka-lub-kaczki.html ) wzdłuż ,rozkładamy ,nacieramy przyprawami.Mięso mielone doprawiamy ,dodajemy posiekaną natkę i rozgnieciony czosnek. 1/3 boczku kroimy na niegrube plasterki ,pozostałą część w paski i paski te podsmażamy z posiekana cebulką i papryką pokrojoną w paski.Nakładamy kolejno :plasterki boczku,rozkładamy równomiernie mięso mielone,a na środku podsmażony boczek z papryką.Kaczkę składamy,zszywamy grubą nicią wzdłuż nacięcia i wszystkie otwory(tak ,by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia) Kaczkę posypujemy przyprawami ,wkładamy do rękawa do pieczenia,spinając oba końce,układając ją na brytfance.Pieczemy 1 godzinę/ na kilogram kaczki,czyli jeżeli nasza kaczka waży ok 3 kg to pieczemy ją ok 3 godz .Po upłynięciu połowy czasu pieczenia możemy rozciąć rękaw,by kaczka spiekła się z wierzchu ,miała chrupiącą skórkę.Następnie możemy kaczkę przewrócić na drugą stronę ,by spiekła się i od spodu..Podajemy na gorąco lub na zimno .Kroimy w plastry.
Bardzo apetycznie wygląda ta brązowa skórka na kaczce. Podziwiam kucharkę, bo nadziewany drób jest niestety ponad moje siły...
OdpowiedzUsuńFantastyczna! Gratuluje pomyslu i dania. Koniecznie wyprobujemy.
OdpowiedzUsuńApetyczna... i kaczka bez kości, no mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuń