pomysł na... babeczki śmietankowe

Najlepsze babeczki domowej roboty jakie jadłam .Polecam dla wielbicieli słodkości ,do popołudniowej kawy czy na niedzielne spotkania ,bo każda okazja jest dobra by zjeść babeczkę;) Od siebie dodałam opcję nałożenia na masę budyniową odrobinę dżemu z czarnej porzeczki,myślę że to był dobry pomysł;)

Składniki na ciasto:
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 30 dag mąki
  • sól ;szczypta
  • 3 żółtka
Masa śmietankowa:
  • 8 dag cukru pudru
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto ,schłodzić.Rozwałkować ,wykrawać kółka o średnicy foremek na babeczki.Wyłożyć foremki ciastem,z pozostałej części wykroić tyle samo kółek ile foremek,którymi przykryjemy wierzchy babeczek. 
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem,wymieszać z mąką ziemniaczaną.Zagotować mleko z cukrem waniliowym i wlewać powoli do żółtek,ciągle mieszając.Ubijać masę na parze ,aż zgęstnieje.Babeczki napełnić ostudzoną masą,przykryć krążkami ciasta i zlepić brzegi.Piec ok 25 min w 200C. Dowolnie udekorować,najlepsze są zaraz po wyciągnięciu z pieca...




Komentarze

  1. wyglądają ponętnie chyba na te zimne Zośki itd sobie zafunduję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne te babeczki, zwłaszcza z bzem w tle :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty