czwartek, 24 kwietnia 2014

Żeberko w sosie musztardowo-koperkowym

Składniki dla 4 osób:

  • Porcja żeberka extra ( ok 1 kg)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • vegeta
  • cebula 2 szt
  • musztarda ( dowolny rodzaj) ok 3 łyżeczki
  • mąka 1,5 łyżki
  • koperek 
Żeberko opłukać,podzielić na porcje.Obgotować do miękkości  z przyprawami ;liściem laurowym,zielem angielskim,vegetką do smaku i jedną cebulą w całości.Następnie przełożyć mięso do głębokiej patelni ,dodać pokrojoną w kostkę cebulę,podlać pozostałym wywarem i dusić kilka minut ,uzupełniając wyparowany wywar,tak by przykrywał nieco mięso.Dodać musztardę i mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.Zagęścić nią sos.Na koniec dodać posiekany koperek.Podawać z surówką z czerwonej kapusty;przepis poniżej ;) polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz