niedziela, 6 kwietnia 2014

zupa fasolowa

Fasola jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka (22 proc.). Ma go więcej niż mięso (12 - 13 proc.). Białko roślinne jest mniej wartościowe od zwierzęcego, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/fasola-wartosc-odzywcza-gatunki-fasoli-sposoby-przyrzadzania_33486.html



Składniki:

  • ok 20 dag fasoli białej
  • boczek wędzony 15 dag
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 łyżka mąki
  • śmietana  18%
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • bulion warzywny 
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • natka pietruszki
Fasolę należy opłukać,namoczyć na noc .Następnie w tej samej wodzie ugotować z dodatkiem bulionu warzywnego.Gdy będzie miękka dodać pokrojone w kostkę ziemniaki,marchewkę i pietruszkę startą na grubych oczkach,pora pokrojonego w pół krążki.Boczek pokroić w kostkę ,podsmażyć ,dodać do zupy.Zaprawić śmietaną rozmieszaną z mąką.Na koniec przyprawić ziołami i pieprzem,oraz posypać natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz