ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki na ciasto dla 4 osób:
- 0,5 kg mąki pszennej ( najlepsza typ 405)
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 10 dag boczku
- 1 laska kiełbasy wiejskiej lub innej
- 1 garść grzybów suszonych
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 cebula
- pieprz
- przyprawa kucharek lub sól
- 2 -3 łyżki oleju
Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie dzielimy na pół i wałkujemy na 2 nie zbyt cienkie placki .Pozostawiamy do wysuszenia na ok pół godz.Placek i stolnicę posypujemy mąką.Kroimy pasy,nakładamy jeden na drugi,kroimy w prostokąty.Wrzucamy łazanki do wrzącej,osolonej wody.Gotujemy do wypłynięcia kilka minut.Odcedzamy.Gotowe łazanki dodajemy do kapusty.Dokładnie mieszamy.
Pyszne! Wieki ich nie jadłam....
OdpowiedzUsuń