wtorek, 13 maja 2014

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki na ciasto dla 4 osób:
  • 0,5 kg mąki pszennej ( najlepsza typ 405)
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
Dodatkowo:
  • 10 dag boczku
  • 1 laska kiełbasy wiejskiej lub innej
  • 1 garść grzybów suszonych
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • pieprz
  • przyprawa kucharek lub sól
  • 2 -3 łyżki oleju
Boczek ,kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę.Razem podsmażamy.Grzybki namoczyć.Kapustę i grzybki obgotować kilka minut.Odcedzamy ,po wystygnięciu wyciskamy nadmiar wody i siekamy na drobno.Dodajemy do boczku ,doprawiamy do smaku.Przesmażamy kilka minut.
 Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie dzielimy na pół i wałkujemy na 2 nie zbyt cienkie placki .Pozostawiamy do wysuszenia na ok pół godz.Placek i stolnicę posypujemy mąką.Kroimy pasy,nakładamy jeden na drugi,kroimy w prostokąty.Wrzucamy łazanki do wrzącej,osolonej wody.Gotujemy do wypłynięcia kilka minut.Odcedzamy.Gotowe łazanki dodajemy do kapusty.Dokładnie mieszamy.





1 komentarz: