piątek, 9 maja 2014

chrupiące placki ziemniaczane na 2 sposoby


Kiedy robię placki ziemniaczane ;to zawsze na dwa sposoby;)
Najlepsze są oczywiście z sosem gulaszowym...a niektórzy lubią ze śmietanką i cukrem;jak w dzieciństwie;)
Moje dzieci również zasmakowały tejże wersji i koniecznie jedzą drugiego na deser ze śmietanką;)


Składniki na placki:

  • ok 80 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • szczypta soli
  • 6 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
Składniki na sos gulaszowy podaję poniżej w poście do kaszy gryczanej ;)
Dodatkowo ;śmietana 18% lub 30%
Ziemniaki i cebulę ścieramy na najdrobniejszej tarce.Dodajemy żółtko,białko ubijamy na sztywno ;dodajemy na końcu.Przyprawiamy solą dodajemy mąkę.Placki ziemniaczane smażymy na złoty kolor z obu stron.






1 komentarz:

  1. Schrupałabym te z sosem gulaszowym! Piękne zdjęcie na dodatek.

    OdpowiedzUsuń