chrupiące placki ziemniaczane na 2 sposoby
Kiedy robię placki ziemniaczane ;to zawsze na dwa sposoby;)
Najlepsze są oczywiście z sosem gulaszowym...a niektórzy lubią ze śmietanką i cukrem;jak w dzieciństwie;)
Moje dzieci również zasmakowały tejże wersji i koniecznie jedzą drugiego na deser ze śmietanką;)
Składniki na placki:
- ok 80 dag ziemniaków
- 1 cebula
- szczypta soli
- 6 łyżek mąki
- 1 jajko
- olej do smażenia
Dodatkowo ;śmietana 18% lub 30%
Ziemniaki i cebulę ścieramy na najdrobniejszej tarce.Dodajemy żółtko,białko ubijamy na sztywno ;dodajemy na końcu.Przyprawiamy solą dodajemy mąkę.Placki ziemniaczane smażymy na złoty kolor z obu stron.
Schrupałabym te z sosem gulaszowym! Piękne zdjęcie na dodatek.
OdpowiedzUsuń