czwartek, 8 maja 2014

GOFRY CYNAMONOWE ,CZEKOLADOWE I TRADYCYJNE

Przygotowując ciasto na gofry wpadłam na pomysł ,by zrobić je w kilku smakach ;dodając cynamon i kakao powstały wyjątkowo aromatyczne ciacha.polecam !!

Składniki:

  • 3 jajka 
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:

  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki kakao
Żółtka oddzielić od białek.Zmiksować żółtka,mleko,cukier,olej,mąkę z proszkiem na jednolitą masę.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.Ciasto podzielić na 3 części:


  1. pozostawić bez dodatków
  2. dodać cynamon i wymieszać
  3. dodać kakao i wymieszać
Każdy rodzaj piec kolejno w rozgrzanej gofrownicy na rumiano( ok 2-3 min) Podawać z ulubionymi dodatkami.


4 komentarze:

  1. Za każdym razem kiedy jesteśmy nad morzem zajadam się tamtejszymi goframi, bo nie wiedzieć czemu,są przepysznie chrupiące. Czy te z Twojego przepisu też takie są??
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Są chrupiące zaraz po upieczeniu ,kiedy już wystygną stają się bardziej miękkie niż chrupkie,ale chyba jak każde gofry...

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu zainwestować w gofrownicę. Bo to jest dręczenie zwierzęcia: napatrzeć się na takie gofry i potem nie móc ich zrobić :( No nic, jest jeszcze opcja wybrania się na moje ulubione do Sopotu (po sąsiedzku bo ja z Gdyni) - jedna taka Pani na Monciaku serwuje najlepsze gofry jakie jadłam w życiu!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne,aż żałuję,że nie mam gofrownicy.Muszę koniecznie sobie sprawić:)

    OdpowiedzUsuń