czwartek, 1 maja 2014

jak zrobić puszysty omlet

Nie ma pomysłu na śniadanie??Zawsze można przyrządzić omlet.Szybkie i proste śniadanko .Aby się udał i był puszysty należy trzymać się kilku prostych zasad i na pewno wyjdzie nawet debiutującym;)
 Często przygotowuję dzieciom;najbardziej lubią oczywiście na słodko z dżemem lub śmietanką i kakaem .Można dodawać do ciasta swoje wybrane dodatki np ulubione  warzywa w plasterkach ,wtedy będzie jeszcze bardziej pożywny .Podaję przepis dla jednej osoby ;wersja na słodko z cukrem waniliowym ;do warzywnego wystarczy sól.

Składniki:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki
  • (OPCJONALNIE) proszek do pieczenia na końcu łyżeczki 
Aby nasz omlet był puszysty należy ubijać białka najlepiej trzepaczką ręczną ,dodając szczyptę soli ( wówczas szybciej się ubijają),
następnie dodajemy żółtka i cukier waniliowy ,ciągle ubijając
Gdy będą dobrze ubite dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i lekko mieszamy łyżką podbijając od spodu(wtedy białka nie opadną a nabierają powietrza.)
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju,delikatnie zsuwamy ciasto .Kilka chwil wystarczy ,by przewrócić omlet na drugą stronę;robiąc to używamy drewnianej łopatki lub małego talerzyka,podbierając delikatnie pod spód omlet i przewracamy go na drugą stronę.smażymy kilka chwil.Zsuwamy na talerzyk gotowy omlet można smarować ulubionym dżemem lub śmietanką i owocami ,cukrem pudrem lub syropem owocowym.


1 komentarz: