jak zrobić puszysty omlet
Nie ma pomysłu na śniadanie??Zawsze można przyrządzić omlet.Szybkie i proste śniadanko .Aby się udał i był puszysty należy trzymać się kilku prostych zasad i na pewno wyjdzie nawet debiutującym;)
Często przygotowuję dzieciom;najbardziej lubią oczywiście na słodko z dżemem lub śmietanką i kakaem .Można dodawać do ciasta swoje wybrane dodatki np ulubione warzywa w plasterkach ,wtedy będzie jeszcze bardziej pożywny .Podaję przepis dla jednej osoby ;wersja na słodko z cukrem waniliowym ;do warzywnego wystarczy sól.
Składniki:
następnie dodajemy żółtka i cukier waniliowy ,ciągle ubijając
Gdy będą dobrze ubite dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i lekko mieszamy łyżką podbijając od spodu(wtedy białka nie opadną a nabierają powietrza.)
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju,delikatnie zsuwamy ciasto .Kilka chwil wystarczy ,by przewrócić omlet na drugą stronę;robiąc to używamy drewnianej łopatki lub małego talerzyka,podbierając delikatnie pod spód omlet i przewracamy go na drugą stronę.smażymy kilka chwil.Zsuwamy na talerzyk gotowy omlet można smarować ulubionym dżemem lub śmietanką i owocami ,cukrem pudrem lub syropem owocowym.
Często przygotowuję dzieciom;najbardziej lubią oczywiście na słodko z dżemem lub śmietanką i kakaem .Można dodawać do ciasta swoje wybrane dodatki np ulubione warzywa w plasterkach ,wtedy będzie jeszcze bardziej pożywny .Podaję przepis dla jednej osoby ;wersja na słodko z cukrem waniliowym ;do warzywnego wystarczy sól.
Składniki:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki
- (OPCJONALNIE) proszek do pieczenia na końcu łyżeczki
następnie dodajemy żółtka i cukier waniliowy ,ciągle ubijając
Gdy będą dobrze ubite dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i lekko mieszamy łyżką podbijając od spodu(wtedy białka nie opadną a nabierają powietrza.)
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju,delikatnie zsuwamy ciasto .Kilka chwil wystarczy ,by przewrócić omlet na drugą stronę;robiąc to używamy drewnianej łopatki lub małego talerzyka,podbierając delikatnie pod spód omlet i przewracamy go na drugą stronę.smażymy kilka chwil.Zsuwamy na talerzyk gotowy omlet można smarować ulubionym dżemem lub śmietanką i owocami ,cukrem pudrem lub syropem owocowym.
Smakowity :) Mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńhttp://przepisnazycie2f.blog.pl/