czwartek, 1 maja 2014

kapuśniaczek z młodej kapusty

Przyszedł czas na młodą kapustę.Świetnie sprawdza się w wersji kapuśniaku.Muszę przyznać ,że jest o wiele lepszy niż ten z kiszonej kapusty,a swoją wyjątkowość zawdzięcza świeżością i kruchością młodej kapusty ;dlatego korzystajmy z jej bogactwa smaku przez całą wiosnę.Przepis zmodyfikowany wg przepisu teściowej ;)
 Składniki;

  • 1 mała główka kapusty młodej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula 
  • 1 laska kiełbasy wiejskiej lub innej
  • 10-15 dag boczku
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1 -2 łyżki mąki
  • przyprawa kucharek
  • pieprz
Kapustę szatkujemy,zalewamy wodą ,przyprawiamy kucharkiem ,dodajemy startą na tarce marchew i gotujemy.Kiełbasę i boczek kroimy na małe kawałki,cebulę w kostkę i razem podsmażamy .Dodajemy do miękkiej kapusty.W niewielkiej ilości wody mieszamy mąkę ,koncentrat i śmietanę.Zaprawiamy zupę.Gotujemy kilka minut.Doprawiamy do smaku pieprzem,możemy posypać koperkiem lub zieloną pietruszką
 kapusta młoda w  g:22kCal
Węglowodany: 4.5 g
Białko: 1.0 g
Tłuszcze: 0.4 g
Cholesterol: 0.0 mg
Sód: 8.00 mg
Błonnik: 2.3 g
Index glikemiczny: 20

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz