środa, 7 maja 2014

kasza gryczana z gulaszowym sosem

Jedna z najzdrowszych kasz ;niedoceniana a ma tak bogate wartości odżywcze ;białko,węglowodany składniki mineralne ,związki mineralne;wapń,żelazo,kwas foliowy ,potas,magnez,fosfor oraz moc witamin z grupy B,witamina PP,E. Jest lekkostrawna,pożywna i można z niej wyczarować wiele ciekawych ,pełnowartościowych dań.
Kaszę gryczaną zaleca się dla: 

• osób z nadciśnieniem, 
• osób cierpiących na choroby serca, 
• osób cierpiących na choroby układu krążenia, 
• osób cierpiących na niedokrwistość, 
• osób zagrożonych anemią, 
• osób żyjących w ciągłym napięciu i stresie, 
• osób skłonnych do depresji, 
• diabetyków, 
• dzieci, 
• kobiet w ciąży lub karmiących piersią, 
• osób starszych, 
• osób z zaburzoną czynnością jelit, 
• rekonwalescentów.


Składniki na sos gulaszowy dla 4 osób:

  • ok 40 dag mięsa gulaszowego lub z łopatki czy szynki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • natka pietruszki lub koperek
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawa do gulaszu lub kostka bulionowa wołowa
  • pieprz
Dodatkowo:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej ''na sypko''
Mięso ,kroimy w małe kosteczki.Czosnek rozgniatamy ,cebulę kroimy w kostkę razem podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Dodajemy przyprawione mięso,obsmażamy kilka chwil ,następnie dusimy pod przykryciem dolewając gotowanej wody.Gdy będzie dość miękkie dodajemy marchew i pietruszkę pokrojone w słupki.Dusimy razem do miękkości.Na koniec zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.Posypujemy natką.Podajemy z kaszą ugotowaną na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz