KOMPOT Z RABARBARU I TRUSKAWEK

Orzeźwiający i aromatyczny ,zdrowy przede wszystkim,gdyż zawiera wiele cennych witamin i ma właściwości antyrakowe!!Chętnie gotuję kompoty z każdych sezonowych owoców.Dodając do nich świeżą miętę stają się wyjątkowym, napojem na upalne dni,jak również doskonały dodatek do obiadu.

Składniki na 2 l :


  • 30 dag truskawek
  • nieduży pęczek rabarbaru
  • cukier 2-3 łyżki
  • listki świeżej mięty
Rabarbar i truskawki myjemy.Rabarbar obieramy ze skórki i  kroimy na drobne kawałki ,razem z truskawką i miętą zagotowujemy zalewając wodą.Przecedzamy owoce i dodajemy cukier .( przecedzamy ,gdyż owoce chłoną cukier ,a w ten sposób nie dopuszczamy do tego)Mieszamy do rozpuszczenia.Potem można dorzucić owoce wg uznania.
RABARBAR:Opis jednej porcji produktu [100 g]:1 porcja - 100 g
Wartość energetyczna w 1 porcji [100 g]:21,00 kcal
Białko w 1 porcji [100 g]:0,90 g
Węglowodany w 1 porcji [100 g]:4,54 g
Tłuszcz w 1 porcji [100 g]:







 Rabarbarto warzywo bogate w witaminę A, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor oraz magnez. Odmładza skórę i łagodzi trądzik. Zawarte w nim kwasy cytrynowy oraz jabłkowy, mająwłaściwości odkażające i oczyszczające, dlatego polecany jest w wiosennych dietach"odtruwających" organizm.
Rabarbar jest niskokaloryczny oraz jest cennym źródłem błonnika, a co więcej ma właściwości antynowotworowe. Niestety rabarbar zawiera też kwas szczawiowy, który w nadmiarze jest szkodliwy - osłabia kości i zęby. Osoby chore na nerki oraz małe dzieci powinny go unikać. Warto w tym przypadku zastosować się do zasady: co za dużo to nie zdrowo! Kwas szczawiowy ulega rozkładowi przy obróbce termicznej, więc śmiało raz na jakiś czas, możemy upiec ciasto z rabarbarem, czy użyć go wszelkiego rodzaju napojów, deserów i posiłków.
Naukowcy odkryli, że pieczony rabarbar jest źródłem rapontygeniny. To polifenol, który ma zdolność zmniejszania tempa podziału komórek nowotworowych. Badacze twierdzą, że oprócz tych właściwości, rapontygenina ma działanie antyalergiczne, antyoksydacyjne i wspomaga układ krążenia.
Rzewień to roślina zawierająca też rapontycynę, substancję działająca estrogennie. Kompot z rabarbaru polecany wiec jest nie tylko ze względu na właściwości zmniejszające pragnienie, ale także powinny go pić kobiety z niedoborem estrogenów, nadmiarem androgenów, kobiety w okresie klimakterium, młodym dziewczyny borykające się z trądzikiem i mężczyźni z przerostem gruczołu krokowego. Nie poleca się go z kolei panom, którzy mają niedobór testosteronu w organizmie, bo rabarbar może go jeszcze bardziej obniżyć.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html

0,20 g























Jak ugasić pragnienie?

Komentarze

  1. Poproszę banerek pod postem do dodanej akcji... Bardzo "smaczny" przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię połączenie rabarbaru i truskawek w kompocie, ten słodko-kwaskowaty smak jest niepowtarzalny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty