piątek, 2 maja 2014

moja delicja...

Ciasto z zeszytu mamy ...jedno z pierwszych jakie zaczęłam sama robić i które pokochali wszyscy domownicy.Poza tym ,że się ładnie prezentuje ,zaskakuje bogatym wnętrzem ;) Odrobina słodkości na weekend majowy;)

Składniki;
Ciasto biszkoptowe;

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 op cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 L mleka
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 margaryna ''palma''
Dodatkowo:
  • ulubione bakalie : np orzechy,rodzynki,morele,figi..
  • 1 galaretka dowolnego koloru
  • cukier puder do posypania
Białka oddzielić od żółtek.Ubić na sztywno ,dodać cukry,ubijając dodać żółtka.Dobrze ubić na pulchną masę.Dodać przesianą mąkę z proszkiem.Delikatnie wymieszać .Wyłożyć na wysmarowana formę,standardowych rozmiarów.Piec ok 30-40 min 180C. Po upieczeniu  i wystygnięciu ciasto przekroić na pół.Z górnej części blatu powycinać kółka kieliszkiem .Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej  wody.Pozostawić do stężenia.
Masa budyniowa:W 1/2 szklanki mleka roztrzepać obie maki i żółtka.Pozostałe  mleko zagotować z cukrami.Dodać rozmieszane mąki (można przelać przez sitko) i zagotować budyń ciągle mieszając do momentu powstania gładkiej masy.Pozostawić do wystudzenia, następnie zmiksować z margaryną dodając po łyżce budyniu.Gotową masę wyłożyć na dolny blat.Przykryć drugim z dziurami.W otwory ponakładać bakalie,każdy otwór zalać tężejącą galaretką i przykryć wyciętym kółeczkiem.Ciasto schłodzić w lodówce.Posypać cukrem pudrem.


5 komentarzy:

  1. Wyglada na przepyszne. Bardzo lubie masy budyniowe. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. za kilka godzin wraca mój chłopina do domu z kilkudniowych wojaży, właśnie robię przegląd co by mu tu słodkiego zdziałać - Twoja delicja jest w czołówie ;)

    pozdro&mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na leciutkie jak puszek :) bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń