PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
Obiecane pierogi... szczególnie polubiłam robienie ciasta pierogowego od niedawna ,kiedy to pojawił się przepis na ciasto zarabiane gorącą wodą i olejem.Super jest.Szybciutko się zagniata i rozwałkowuje.Pierogi nie rozlatują się podczas gotowania,są mięciutkie .Same plusy.a jeszcze milej i przyjemniej robi się pierogi,kiedy ma się małego pomocnika;) Mój mały pomocnik wymyślił dziś nawet nowy patent na sklejanie pieroga i nadanie mu oryginalnego wyglądu w kształcie gwiazdki,kwiatka czy głowy kotka z uszami..takie były skojarzenia.Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia tym uroczym pierożkom ,bo zniknęły z talerza w mig,edycja była limitowana! ;-) Dziś były pierogi ,a następne zamówienie już jest na knedle z truskawkami...jak widać uwielbiamy truskawki i wykorzystujemy na maxa ;)
Ciasto pierogowe:
Ciasto pierogowe:
- ok 60 dag mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- truskawki ok 20-30 dag
- śmietana kremówka
- cukier
Mniam, uwielbiam pierogi z truskawkami :D Pychotka!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny i kolorowy obiadzik. Muszę wypróbować wersję z olejem, bo zależy mi aby nie było rozwalających się niespodziewanek podczas gotowania ;)
OdpowiedzUsuń