sobota, 31 maja 2014

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

Obiecane pierogi... szczególnie polubiłam  robienie ciasta pierogowego od niedawna ,kiedy to pojawił się przepis na ciasto zarabiane gorącą wodą i olejem.Super jest.Szybciutko się zagniata i rozwałkowuje.Pierogi nie rozlatują się podczas gotowania,są mięciutkie .Same plusy.a jeszcze milej i przyjemniej robi się pierogi,kiedy ma się małego pomocnika;) Mój mały pomocnik wymyślił dziś nawet nowy patent na sklejanie pieroga i nadanie mu oryginalnego wyglądu w kształcie gwiazdki,kwiatka czy głowy kotka z uszami..takie były skojarzenia.Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia tym uroczym pierożkom ,bo zniknęły z talerza w mig,edycja była limitowana! ;-) Dziś były pierogi ,a następne zamówienie już jest na knedle z truskawkami...jak widać uwielbiamy truskawki i wykorzystujemy na maxa ;)

Ciasto pierogowe:

  • ok 60 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
Dodatkowo:

  • truskawki ok 20-30 dag
  • śmietana kremówka
  • cukier
Mąkę przesiać ,zrobić wgłębienie.Wlać olej i powoli wlewać gorącą wodę od razu zagniatając ciasto.Zagniatając uformować kulę.podzielić na pół ,jedną część rozwałkować,drugą przykryć ściereczką .Wykrawać szklanką kółka ,na środek każdego układać jedną małą truskawkę lub przekrojoną na pół.Zlepić dokładnie brzegi pieroga.Gotować do wypłynięcia w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.Podawać ze śmietanką i cukrem;takie są najlepsze!

2 komentarze:

  1. Mniam, uwielbiam pierogi z truskawkami :D Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny i kolorowy obiadzik. Muszę wypróbować wersję z olejem, bo zależy mi aby nie było rozwalających się niespodziewanek podczas gotowania ;)

    OdpowiedzUsuń