wtorek, 20 maja 2014

ROGALIKI Z BUDYNIEM

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 margaryna 
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 6 dag drożdży
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru
Budyń:
Można użyć budyniu z torebki o dowolnym smaku lub zrobić samemu:

  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru
Margarynę rozpuścić na parze,wystudzić.Drożdże rozprowadzić z 2 łyżeczkami cukru.Jajka ubić z cukrem waniliowym.Mąkę przesiać,posolić,zrobić wgłębienie,wlewać kolejno,margarynę,jajka ,drożdże i śmietanę zagniatając ciasto.Wyrobić ciasto,włożyć do lodówki na pół godziny,przykryć ściereczką.W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić obie mąki.Resztę zagotować z cukrami.Do gotującego mleka wlać mleko z mąką.Ciągle mieszając ,aż do zgęstnienia ,wystudzić..
Ciasto podzielić na pół rozwałkować ciasto i podzielić na trójkąty.Na szerszym boku nakładać wystudzony budyń.Zwijać na kształt rogalika.






1 komentarz:

  1. Waniliowe... mmmm... Jak ja uwielbiam wanilię! Musze koniecznie wypróbować tę wersję nadzienia w rogalikach.

    OdpowiedzUsuń