piątek, 30 maja 2014

SAŁATA ZIELONA DO OBIADU

Na wiosnę nie może zabraknąć sałaty zielonej jako dodatku do drugiego dania.Najprostsza i najszybsza sałatka obiadowa do zrobienia.

Składniki:

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • 45 rzodkiewki
  • 1 ogórek świeży
  • sól
  • jogurt naturalny grecki ( można użyć również serka twarogowego)
Sałatę myjemy,osuszamy,rozdrabniamy rękami na mniejsze kawałki,pozostałe warzywa kroimy w pół plasterki ,doprawiamy solą polewamy jogurtem(rozkruszonym serkiem) podajemy od razu po przygotowaniu.Najlepsza do dań mięsnych,do grilla i młodych ziemniaków...




Sałata zawiera luteinę i zeaksantynę, silne przeciwutleniacze, które chronią przed wyrodnieniem plamki żółtej. Właściwości sałaty pozwalają wzmocnić system nerwowy, poprawiają trawienie i odkwaszają. Sałata dostarcza kwasu foliowego i witamin z grupy B,witamin E i C, potasu, żelaza, manganu, magnezu, kwasów organicznych. 
100 g sałaty masłowej to 15 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz