sobota, 10 maja 2014

Spaghetti carbonara

Wreszcie udało mi się podjąć tego zadania ;bo zwlekałam już chyba kilka tygodni.Ciekawa byłam smaku i przepisu ;czy się uda.Wszystkie są do siebie podobne ;a wszystko zależy od jakości składników jakie dodajemy.Wtedy smak wyjdzie niezapomniany ...

Składniki dla 4 osób:

  • makaron spaghetti ok 3/4 paczki
  • boczek wędzony 15 dag
  • ser żółty (dobrej jakości;najlepiej parmezan)
  • śmietana 18% 200 g
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia lub natka pietruszki
Boczek kroimy w paseczki,cebulę w kostkę ,czosnek rozgniatamy.Wszystko podsmażamy .Jajko,śmietanę mieszamy na jednolitą  masę,dodajemy starty ser.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem..Dodajemy do boczku,smażymy chwilę ;nie za długo by jajko się nie ścięło zbyt mocno. Makaron gotujemy all'dente.Dodajemy do sosu ,mieszając smażymy kilka chwil.Podajemy ze świeżymi zielonymi dodatkami typu bazylia,pietruszka..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz