piątek, 30 maja 2014

TRUSKAWKOWO-RABARBAROWE CIASTO

Pomysł znaleziony gdzieś na blogu,przepis zmodyfikowany po swojemu,korzystając ze starego przepisu ;proste i szybkie do zrobienia ciasto na oleju ;zawsze się udaje;)
polecam na rozpoczęcie sezonu truskawkowo-rabarbarowego.

Składniki:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1-2 łyżki kakao
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 3-4 gałązki rabarbaru
  • 10-15 dag truskawek
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,ciągle ubijając dodać żółtka.Do ubitej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem,delikatnie wymieszać,następnie wlać olej i wodę.Dokładnie wymieszać i podzielić na 2 części.Do jednej dodać kakao.Jasne ciasto wylać na wysmarowaną blaszkę,następnie wylać ciemne ciasto(można przekroić nożem wzdłuż blaszki;wtedy wyjdą ładne fale po przekrojeniu upieczonego ciasta)
Na ciasto ułożyć pokrojone owoce.Piec 180C 30-40 min.




5 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda. Na jaką blaszkę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  2. blaszka o wymiarach 33/22,5 cm ;standardowy rozmiar..

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście - brzmi i wygląda zachęcająco. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny cielaczek ;) I przepiękne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście wygląda smakowicie, szkoda że rabarbar nam już "wyszedł"

    OdpowiedzUsuń