sobota, 31 maja 2014

ULUBIONE CIASTO Z TRUSKAWKAMI..

Jedno z najprostszych i najlepszych zarazem ciast,jakie robię zawsze o tej porze roku,kiedy wszechobecne są truskawki.Delikatny biszkopt z puszystą masą i galaretka z truskawkami obowiązkowo!

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:

  • 1 margaryna ''palma''
  • 1 jajko
  • 0,5 L mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 15-20 dag truskawek
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno ,dodać cukier,następnie żółtka.Do ubitej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem.Delikatnie wymieszać.Piec 30-40 min w 180C. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 2 placki.
W 0,5 szklanki mleka rozprowadzić obie mąki i jajko.Pozostałe mleko zagotować z cukrem,wlać mleko z mąką i mieszać do zgęstnienia.Przestudzony budyń zmiksować z margaryną.
Masę rozsmarować na dolnym placku ,zostawiając niewielką ilość na wierzch  drugiego,by galaretka lepiej się trzymała biszkoptu.Dolne ciasto z masą przykryć górnym blatem i rozsmarować cienko pozostawiony krem.ułożyć pokrojone w plasterki truskawki,zalać tężejącą galaretką.Schłodzić.


1 komentarz:

  1. Smak mojego dzieciństwa <3333

    Zapraszam
    www.cojapieke.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń