sobota, 14 czerwca 2014

CHRUPIĄCY KALAFIOR W PANIERCE

Odmiana zwykłego kalafiora .Doskonały dodatek do obiadu ;smakuje na ciepło i na zimno.Dzięki panierce staje się jeszcze bardziej pożywny i chrupiący .Panierkę można zrobić na 2 sposoby: w samym jajku i bułce tartej lub w naleśnikowym gęstym cieście,którą dziś proponuję.Zachęcam do wypróbowania,u nas się sprawdził  w 100%.

Składniki na 4 porcje:
  • 1 nieduży kalafior
  • sól
  • bułka tarta 
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • kilka łyżek mąki
  • olej do smażenia
Kalafiora podzielić na średniej wielkości różyczki i ugotować w osolonej wodzie all'dente.Odcedzić .Z mleka jajka ,mąki i szczypty soli przygotować ciasto jak na naleśniki ,dodając tyle mąki by było bardziej gęste niż na zwykłe naleśniki.Zanurzać różyczki w cieście i obtaczać w bułce tartej ,smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.Podawać do dań mięsnych lub  jako przystawkę.






KALAFIOR zaliczany jest do najcenniejszych warzyw pod względem wartości odżywczych.
Jednak, aby zachować to źródło cennych składników, kalafior powinien być spożywany przede wszystkim na surowo.
 Zawiera on bowiem spore ilości witaminy C, K, B6, B9. 
Bogaty jest także w: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i fosfor. 
W wysokiej temperaturze niestety traci on do 75% witaminy C. 
Warto też podkreślić, że kalafior nie wywołuje alergii, zatem jeść go mogą także osoby wrażliwe.
 Co więcej, powoduje uczucie sytości, dlatego polecany jest osobom dbającym o swoją sylwetkę.

4 komentarze:

  1. U mnie też taki kalafiorek się idealnie sprawdza, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, uwielbiam kalafiora w każdej postaci :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj faktycznie! Taki kalafior jest rewelacyjny jako przystawka do obiadu. Bardzo apetycznie kusi tą chrupiąca skórką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też robię tak przyrządzonego kalafiora!:)

    OdpowiedzUsuń