wtorek, 3 czerwca 2014

SAŁATKA Z RUKOLĄ I TRUSKAWKAMI ...POEZJA SMAKU

Długo zbierałam się by zrobić sałatkę z rukoli,której smaku byłam bardzo ciekawa.Kiedyś rzuciło mi się w oczy połączenie jej z truskawkami;pomyślałam -to coś dla mnie! taka inna sałatka ;ciekawe zestawienie smaków ,które długo pozostaje w pamięci naszych kubków smakowych i z pewnością będziemy do niego wracać.Przepis zupełnie autorski sklecony z kilku napotkanych na blogach; inspiracją niewątpliwie była czekolada i to nie pozwoliło mi przełożyć zrobienia sałateczki  na drugi dzień;)  powstała w zaledwie kilka chwil - zniknęła w jedną !

Składniki na 2 małe porcje:

  • garść rukoli
  • ok 10 truskawek
  • ok 2-3  łyżki  orzechów włoskich
  • polewa czekoladowa : 1 łyżeczka kakao+2 łyżki mleka+1 łyżeczka masła+1-2 łyżki cukru pudru -zagotować
  • lub czekolada gorzka czy mleczna wg gustu rozpuszczona na parze
Liście rukoli myjemy ,porcjujemy na talerze .Truskawki kroimy w ćwiartki ,układamy na sałacie.orzechy siekamy nie za drobno ,posypujemy po truskawkach.Wierzch akcentujemy rozpuszczoną czekoladą...





RUKOLA:
Rukola cieszy się coraz większą popularnością.Ma oryginalny aromat i ostry ale przyjemny orzechowy smak.Nazywana ''rokiettą siewną''pochodzi z krajów śródziemnomorskich,ale można ją uprawiać również u nas ,nawet na parapecie czy balkonie.Ma wąskie zielone liście,które układają się w rozetę.
Właściwości rukoli :
-należy do najzdrowszych z sałat.zawiera  mnóstwo żelaza i wapń oraz witaminy: C,A ,K.
-zapobiega anemii
-wzmacnia odporność
-ma działanie bakteriobójcze dzięki związkom siarki
-bogata w błonnik -co daje uczucie sytości i dobrze wpływa na trawienie
 i pracę jelit ;zatem warto podawać ją do tłustych posiłków
-CHRONI PRZED NOWOTWORAMI !-zawiera przeciwutleniacze
-jest niskokaloryczna : 20 g to zaledwie 5 kcal
 Zastosowanie rukola znajduje nie tylko  do sałatek;
-wzbogaca smak i wygląd kanapek ,sosów,zup,makaronów a także często dodawana jest do pizzy i owoców morza idealnie smakuje i komponuje się z truskawkami;)
Jak przechowywać rukolę:
-liście rukoli dokładnie myjemy pod bieżącą wodą,korzenie możemy owinąć mokrym  ręcznikiem papierowym ,włożyć do woreczka foliowego z dziurkami i tak możemy przechowywać świeżą rukolę w lodówce nie dłużej jak 2-3 dni








3 komentarze:

  1. Niesamowicie wygląda! Rukola, truskawki i czekolada - eksplozja smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... to zdecydowanie moje smaki!pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie - wszystko co lubię w jednej sałatce ;)

    http://appetiteforlife.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń