środa, 9 lipca 2014

CIASTO JOGURTOWO-PORZECZKOWE

Ciasto delikatne ,lekko wilgotne w środku; z pysznymi  porzeczkami ,komponuje się idealnie.Polecam do popołudniowej kawy;)

Składniki:

  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • czerwone porzeczki ok 30 dag
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę.Dodać po jednym jajku.W osobnej misce wymieszać mąkę ,sól i proszek.Dodać do masy wymieszać ,następnie jogurt i wymieszać na jednolitą masę.Ciasto przełożyć do nasmarowanej tortownicy.Na wierzch wyłożyć porzeczki .Piec ok 45 min w 180 stopniach lub dłużej ;do momentu suchego patyczka.Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.






5 komentarzy:

  1. Też ostatnio robiłam porzeczkowca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wypieki z porzeczkami czerwonymi :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam! Zapraszam serdecznie do wzięcia udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę w końcu się opanować i zamiast zjadać porzeczki to przeznaczyć je na ciasto. Twoje kusi, oj kusi! :)

    OdpowiedzUsuń