JAGODZIANKI

Czas na jagody ;u nas nie ma sezonu jagodowego bez bułeczek drożdżowych .Aromatyczne ,,maślane...Udadzą się każdemu ,gdyż przepis jest prosty ,a efekt końcowy mówi sam za siebie!


Składniki na ok 10 szt :

  • 340 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 80 g masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g jagód
Drożdże rozpuścić w łyżeczce cukru.Wlać letnie mleko,wymieszać ,odstawić na 10 min.Sklarować masło ok 5 min na małym ogniu.Żółtka utrzeć z cukrem i wlać do zaczynu delikatnie mieszając drewnianą łyżką.Wsypać połowę przesianej mąki cały czas mieszając.Powoli wlewać wystudzone masło.Mieszać do połączenia składników.Wsypać resztę mąki.Wyrabiać ciasto ręką ok 10 minut.Odstawić na 1 godz. pod ściereczką.Po upływie czasu dzielić ciasto na porcje,formując mały ,okrągły placek.Na środku nakładać umyte jagody,zawijać jak pączka formując  kulę.Układać na wysmarowanej blaszce,wierzch smarować kurzym białkiem,posypać delikatnie grubym cukrem.Piec w rozgrzanym piekarniku ok 15-20 min w 180 stopniach.




Słodkie jagodowe lato

Komentarze

  1. Obficie nadziane jagodami, czyli takie, jakie są najlepsze! :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię jagodzianki
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty