wtorek, 15 lipca 2014

KRUCHE CYTRYNOWE CIASTO Z PIANKĄ I JAGODAMI POD KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ !

Ciasta kruche ;najmniej wymagające ,bardzo popularne; zestawione z owocami i pianą z białek -tym razem budyniową tworzą wyjątkowe kompozycje smakowe jak i wizualne.Ciasto uniwersalne gdyż dodawać można dowolne owoce i w każdym sezonie.Już widzę jego kolejną odsłonę -następnym razem będzie z malinami ...

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok  z 1/2 cytryny 
  • margaryna np'' palma''
Składniki na pianę:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5 szklanki oleju
Składniki na kruszonkę kokosową:

  • 10 dag masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki mąki
  • 10 dag wiórek kokosowych
Dodatkowo:
  • ulubione owoce : np jagody ok 0,5 kg
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem,dodać żółtka,śmietanę wymieszaną z proszkiem,otarta skórkę z cytryny i sok,wymieszać .Dodać mąkę wymieszać na jednolitą masę.podzielić na 2 części:jedną mniejszą -którą wkładamy do zamrażalnika.Drugą część ciasta wykładamy na wysmarowaną blaszkę-tortownicę (lub małą kwadratową)nakłówamy widelcem ,wstawiamy do lodówki.Białka ubijamy  na sztywno ,dodajemy cukry ,ubijamy na gładką masę.Ciągle ubijając wsypujemy budyń,następnie małym strumieniem wlewamy olej.Mieszamy do połączenia składników.Gotową pianę wykładamy na ciasto na blaszce.Na pianę układamy owoce ,lekko je dociskając .Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.Przygotowujemy kruszonkę kokosową ,zagniatając wszystkie składniki .Na wierzch rozkruszamy kruszonkę.Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.







2 komentarze: