''MALINOWY CHRUŚNIAK''
Przepis z bloga Cook&Look ;bardzo ciekawy i wyjątkowy .Musze przyznać ,że obawiałam się tego ciasta czy mi się uda ,bo pierwszy raz robiłam kruche ciasto z olejem,ale kusiło niesamowicie swoim wyglądem i na szczęście wyszło wszystko super.!Obawiałam się też tej bezy;czy uda mi się nią przełożyć w całości na ciasto;ale jak widać warto było się odważyć;) Połączenie mascarpone z kremówką -pycha! Przepis powielam ,gdyż zasługuje;)W oryginalnym przepisie podane są składniki na mniejszą blaszkę ,ja robiłam na tą standardową,zwiększając proporcje ,które podaję:
Składniki:
ciasto:
- 5 żółtek
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 galaretki malinowe lub owoce leśne
- 20 dag malin
- 20 dag borówek,jagód lub porzeczek( u mnie porzeczki )
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 2-3 łyżeczki żelatyny
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody ,pozostawiamy do lekkiego stężenia.Na ciasto rozsypujemy owoce;zalewamy tężejącą galaretką ,wstawiamy do lodówki.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody,studzimy.Kremówkę ubijamy ,pod koniec dodając cukier , serek i żelatynę.Wykładamy na galaretkę.Upieczoną bezę układamy na wierzch naszego placka.
Veryyy tempting........
OdpowiedzUsuńhttp://foodandmoreblog.blogspot.com
Łaał! To ciacho wygląda cudownie! Koniecznie muszę je zrobić! :) Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, czy mrożone owoce poza sezonem?
OdpowiedzUsuńmrożone też się nadają ; jak najbardziej ;) nawet galaretka szybciej się zsiądzie...
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i w dodatku z moimi ulubionymi owocami.
OdpowiedzUsuń