środa, 23 lipca 2014

OGÓRKI PO WARSZAWSKU

Przepis na nasze ulubione korniszony:

Składniki:
Zalewa na ok 8 szt 0,5 litrowych słoików:

  • 3 litry wody
  • 1 butelka 0,5 litrowa  i 1/2 szklanki octu
  • 4 łyżki soli
  • 10 łyżek cukru
Do słoika:

  • marchewka
  • pietruszka -natka
  • koper
  • gorczyca
  • czosnek
  • chrzan-korzeń
  • cebula
Na dno każdego słoika wkładamy :plasterek obranej marchewki,małą gałązkę natki pietruszki,koper,kilka piórek cebuli,ząbek czosnku,kawałek chrzanu oraz kilka ziaren gorczycy.Następnie układamy ogórki ,na wierzch układamy te same składniki co na dół słoika.Zalewamy gorącą zalewą .Pasteryzujemy ok 3-4 minuty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz