wtorek, 15 lipca 2014

OGÓRKI W MUSZTARDZIE

Takie ogórki są najlepsze na zakąskę ,do obiadu,na kanapkę do sałatki czy hot-dogów-uwielbiam ! Robię zawsze więcej ,by wystarczyło na cała zimę ;polecam!

Zalewa na ok 7 szt   0,5 litrowych słoików:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • 1 mały słoiczek musztardy ostrej np''chrzanowa''
  • pieprz ziarnisty kilka ziaren
  • ziele angielskie ok 4 ziarenka
  • 2 liście laurowe
dodatkowo:

  • chrzan-korzeń

Wszystkie składniki na zalewę zagotować .Ogórki ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach.Dodać kawałek chrzanu,zalać gorącą zalewą.Pasteryzować 3-4 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz