piątek, 11 lipca 2014

TURECKIE MINI - PIDE

Wyborne chlebki z wybornym nadzieniem;wersja mini jakoś bardziej podręczna.Ja przygotowałam je jako zakąska do grilla.Sprawdziło się ,smakowało .Za pomysł dzięki Ewie ;zawsze czymś zainspiruje-zmieniłam farsz -doprawiając po swojemu,a ciasto oryginalny przepis.Nadziewać można również mięsem mielonym i warzywami.;możliwości jest wiele ,a kompozycja zawsze super wygląda.Powielam i polecam:

Składniki na ciasto:

  • ok 400 g mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki oleju
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany
  • 2 łyżeczki cukru
  • ok 3/4 szkl ciepłej wody
Nadzienie:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 4-5 ząbków czosnku
  • ok 400 g szpinaku(może być mrożony)
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1/2  opakowania sera feta
  • 2-3 łyżki śmietany
  • ok 15 dag żółtego sera
Drożdże rozpuścić z 2 łyżeczkami cukru.Mąkę przesiać ,dodać pozostałe składniki.Zagnieść ciasto do momentu gdy stanie się gładkie i  elastyczne.Odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godz.(można również owinąć ciasto w folię i schować na noc do lodówki ;gdzie powoli sobie urośnie)
Kurczaka pokroić w małe kwadraciki.Oprószyć przyprawami i rozgniecionym czosnkiem ok 2 ząbki.Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.Pozostały czosnek rozgniatamy ,podsmażamy na maśle,następnie dodajemy szpinak ,doprawiamy solą ,pieprzem;wg uznania,podsmażamy ok 10 min.Dodajemy śmietanę i ser feta,mieszając podsmażamy kilka minut.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilkę i dzielimy na małe porcje nadając im kształt owalnego placka.Na środek nakładamy szpinak ,na wierzch porcje kurczaka.Następnie zlepiamy dwa końce placka nadając mu kształt łódeczki .Środek posypujemy startym na drobnych oczkach serem żółtym.Zapiekamy w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku,zmniejszając temperaturę do 200 stopni.Pieczemy ok 10-15 min- do momentu zrumienienia ciasta i roztopienia sera.Podajemy na gorąco jak i na zimno,jako zakąska jak i dodatek do wszelkiego rodzaju dań.







1 komentarz: