środa, 27 sierpnia 2014

MIRABELKOWY KOMPOT DO OBIADU

Niezwykle pachnący i wyjątkowy w smaku .Śliwki mirabelki to zdecydowanie smak z dzieciństwa ,które teraz nie są tak doceniane jak dawniej.Kiedyś mama robiła z takich śliwek kompot do słoików na zimę;dziś każdy przyzwyczaił się do kupowania ''gotowców'' ; lecz takiego smaku i aromatu nie da się kupić.Zachęcam do wypróbowania ,koszt niewielki a wystarczą tylko chęci;)Śliwki te są dość kwaśne po ugotowaniu ,więc należy dobrze dosłodzić kompocik .

Składniki na 3-4 L kompotu

  • ok 1 kg śliwek mirabelek
  • ok 3/4 szkl cukru ( wg uznania)
Śliwki myjemy,zalewamy wodą w 4 l garnku i gotujemy do momentu zagotowania się kompotu.Można dodać gałązkę mięty.Przecedzamy śliwki,dopiero dodajemy cukier w ilości odpowiadającej każdemu kto lubi słodki lub kwaskowy smak kompotu.


Warto zwrócić uwagę na wartości odżywcze tych owoców ;gdyż znajduje się w nich mnóstwo najważniejszych i najcenniejszych składników takich jak : żelazo,potas,jod,fosfor,magnez,cynk,sód, oraz wiele witamin :z grupy B: B1,B2,B6, wit.C,K,beta karoten oraz polifenole ale również niacynę,kwas foliowy,wit .A .Są niskokaloryczne gdyż w 100 g jest 45 kcal. A codzienne ich spożywanie ma działanie antynowotworowe!


Jak ugasić pragnienie?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz