czwartek, 21 sierpnia 2014

POWIDŁA ŚLIWKOWE

Nie ma to jak domowej roboty powidła.Najlepiej nadają się do ich zrobienia śliwki ''węgierki'' .Śliwki warto jeść również na surowo ;są bogatym źródłem witamin :A,z grupy B ,E oraz wiele składników mineralnych jak magnez ,potas,żelazo ,wapń,fosfor.Co warto wiedzieć ;śliwki poprawiają apetyt i korzystnie działają na trawienie,dzięki zawartym w nich pektynom.Zapobiegają zaparciom i mają działanie antynowotworowe (jelita grubego).A nawet poprawiają samopoczucie i wpływają korzystnie na układ nerwowy.Mają działanie antyoksydacyjne.Czyli śliwki to samo zdrowie!Dziś polecam powidła -idealne do wypieków,kanapek,gofrów czy naleśników.Następnym razem zapraszam na nutellę ze śliwek i powidła z przyprawą do  piernika...

Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek
  • 1 kg cukru
Śliwki myjemy,usuwamy pestki.Wkładamy do wysokiego rondla z grubym dnem i smażymy na bardzo małym ogniu ok 3 godziny ,często mieszając,by śliwki nie przywarły do dna.Do owoców wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści.Smażymy powidła aż zgęstnieją na tyle by podczas mieszania było widać dno.Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków .Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz