niedziela, 21 września 2014

FALE DUNAJU

Sezon na jabłka ,więc musi być i ciasto ''Fale Dunaju''...nie zapomniane ,uwielbiane od pokoleń,proste ucierane ,pyszne ciacho.

Składniki: 
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka
  • cukier puder do posypania
  • ok 4  jabłka

Jabłka obieramy,kroimy w ósemki.Margarynę ucieramy z cukrami i żółtkami na pulchną masę.Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem ,mieszamy drewnianą łyżką.Ubijamy pianę z białek ,dodajemy do ciasta ,delikatnie mieszając na jednolita masę.Połowę ciasta wykładamy na posmarowaną blaszkę ,do drugiej dodajemy kakao i mleko,mieszamy do połączenia składników.Ciasto ciemne wykładamy na jasne ,na wierzch układamy ósemki jabłek w rzędach,lekko dociskając.Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz