czwartek, 18 września 2014

JABŁECZNIK Z KOKOSEM

Ciasto nie wymagające,spełni wszelkie oczekiwania wielbicieli jabłeczników ;)

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana kokosowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
  • 2 kg jabłek
  • cukier waniliowy
  • cukier kryształ do smaku
  • 1 i 1/2 łyżki bułki tartej
Z podanych składników,oprócz kakao  zagnieść ciasto.Podzielić je na 2 części;do jednej dodać kakao.Włożyć do zamrażalnika ,mocno schłodzić.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach,połączyć z cukrem waniliowym ,dosłodzić do smaku  cukrem kryształem,dodać bułkę tartą.
Jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną blaszkę 25/36 cm i podpiec 15 min w 180 stopniach.Na podpieczony spód wyłożyć surowe jabłka i zetrzeć na nie kakaowe ciasto.Podpiec ok 15 min w 180 stopniach.Przed końcem pieczenia wyłożyć na nie ubitą pianę z białek  i wymieszaną z kokosem.Ciasto piec do złotego koloru kokosu.





4 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie ;) pozdrawiam
    http://appetiteforlife.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie podana i pysznie wygląda :) Ja robię podobną tylko do prażonych jabłek dodają suchą galaretkę w proszku :)

    OdpowiedzUsuń